T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZ YOLDAŞ’TAN KIZILDAMLAR KÖYÜNE ZİYARET

Yayın Tarihi : 18.02.2020

İl Müdürümüz Necmettin YOLDAŞ, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğümüz sorumluluğunda yürütülen  ''Üretken Köy Projesi'' kapsamında başlatılan Çiftçi Bilgilendirme ve Eğitim Toplantıları vesilesiyle Merkez İlçemize bağlı Kızıldamlar köyüne ziyarette bulundu.

 Ziyarette İl Müdürümüze Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Hasan ÖZ ve Teknik Personel eşlik etti.

Köy kahvesinde, Köy Muhtarı Metin GEZEN ve Kızıldamlar Köyü Kültür Derneği Başkanı Mustafa GEZEN'in de hazır bulunduğu istişare toplantısında, üreticilerimizin sorunlarını dinleyen ve taleplerini değerlendiren İl Müdürümüz YOLDAŞ; kabak üretiminde pazarlama, atıl durumda kalan parçalı tarım arazilerinin değerlendirilememesi,  hayvansal üretimde yem maliyetlerinin yüksekliği gibi problemler konusunda üreticilerle istişarelerde bulundu.

 Bitkisel ve Hayvansal Üretim yapan Çiftçilerimizin sorunlarına çözüm bulmak ve taleplerini gerçekleştirme konusunda İl Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan Teknik Personelimizin seferber edildiğini dile getiren İl Müdürümüz Necmettin YOLDAŞ;

Bakanlığımızın ve Valiliğimizin bizlere sağladığı imkânlar çerçevesinde üreticilerimize gereken her türlü teknik ve maddi desteği vermek için çok büyük gayret sarf ettiklerini dile getirdi.

 İl Müdürümüz, üreticilerimize gereken desteği vermek için birçok proje gerçekleştirdiklerini ve kendilerine 244 köyde 244 proje hedeflerini koyduklarını, İl Müdürlüğü camiası olarak bu projelerimizi gerçekleştirmek için çok özverili bir çalışma gerçekleştirdiklerini vurguladı.

 İl Müdürümüz YOLDAŞ: ''Bugün de arkadaşlarımızla beraber sizlere ''Üretken Köy Projemizi'' tanıtmak ve sizlerin sorunlarını yerinde dinlemek ve bu sorunlara çare bulabilmek konusunda sizlerle istişare etmek için buradayız. ''Üretken Köy Projesi'' kapsamında arkadaşlarımız, sizleri hayvanlarınızı yeterli ve dengeli besleme konusunda bilgilendirecek ve bunun sonucunda hayvanlarınızdan daha fazla verim alabileceğinizi sizlere uygulamalı olarak anlatacaklardır.

Bununla beraber arazilerinizde Baklagil Yem Bitkileri ve Silajlık Mısır ürettiğiniz takdirde yem materyali ihtiyacınızı büyük ölçüde karşılayabileceğinizi ve yem maliyetlerinizi büyük ölçüde azaltabileceğinizi buna ilaveten Bakanlığımızın bu yöndeki önemli üretim desteğinden faydalanabileceğinizi sizlere ayrıntılı olarak bahsedeceklerdir

Köyden kente göçü önlemenin yollarını arıyoruz. Bu bakımdan bireysel hareket etmenin problemlerimize çare olamayacağını biliyoruz. Bunu her platformda dile getiriyoruz; bu sorunu ancak birlikte hareket ederek çözebiliriz. Bakanlığımızın bizlere belirlediği politikaları uygulayarak aşabiliriz. En basitinden bakanlığımızın bir destekleme politikası var. Bu destekleme politikası aslında üreticimizin doğru bir strateji uygulaması konusunda bir yol göstericidir Desteklenen ürünlere baktığımızda bunu rahatlıkla görebilirleriz. Örneğin en büyük desteği baklagil yem bitkilerine veriyoruz. Bunun sebebi hayvancılıkta yem maliyetlerini büyük ölçüde düşürecek olması ve toprağımızın sömürülmesini engelleyecek ve toprağımızı besleyecek bir özelliğe sahip olmasındandır. Bu konuda az evvel de bahsettim arkadaşlarımız sizlere ayrıntılı bilgi vereceklerdir'' şeklinde konuştu.

Sohbetten sonra il müdürümüz Necmettin YOLDAŞ,  beraberindeki heyetle köyde bulunan hayvancılık işletmeleriniz gezerek, istetme sahiplerinden sürdürdükleri hayvancılık hakkında gerekli bilgileri aldıktan ve sorunlarını dinledikten sonra Köyden ayrıldı.

Kızıldamlar köyünde gerçekleştirilen İstişare toplantısının yanı sıra  ''Üretken Köy Projesi'' kapsamında Kızıldamlar ve Alpagut köylerimizde İl Müdürlüğümüz Teknik Personelince Çiftçi Bilgilendirme ve Eğitim toplantıları yapıldı. Geçen Hafta içinde gerçekleştirilen toplantılarda Çiftçilere Şube Müdürü Hasan ÖZ,  Ziraat Mühendisleri Duran GÜL ve Emre DİKER tarafından Hayvan Besleme Teknikleri ve Yem Bitkileri Üretiminin yaygınlaştırılması konularında bilgilendirme sunumları yapıldı. ''Üretken Köy Projesi'' kapsamında 244 köyümüze verilmesi hedefiyle hazırlanan bilgilendirme ve eğitim programında nihai hedef: hayvancılık girdileri arasında en büyük paya sahip olan yem masraflarının asgari düzeye indirgendiği ve bununla beraber bilimsel bilgi ışığında profesyonelce yapılan hayvancılığın,   kar marjı yüksek bir uğraş alanı olduğunu üreticilerimize göstermek ve bunun sonucunda da İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktır.