T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“GELECEK İÇİN ÇEVRE DOSTU TARIM” PANELİ DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 15.10.2018

İl Müdürlüğümüzce Erasmus +  programı kapsamında Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı desteği ile yürütülmekte olan Eco-friendly Farming For Future (Gelecek İçin Çevre Dostu Tarım) projesi kapsamında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İİBF Konferans salonunda panel düzenlendi.

            Avrupa çapında eş zamanlı organize edilen Erasmus Days etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen panele Vali Yardımcımız Sayın Akın YILMAZ ile  İl Müdürümüz Necmettin YOLDAŞ' ın yanı sıra, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim TAŞ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurgül ÖZBAY, Osmaneli Kaymakamı Naif YAVUZ, İnhisar Kaymakamı Mahmut Sami YAVUZ Söğüt Belediye Başkanı Halil AYDEMİR teşrif ettiler. Yoğun ilgi gören panele kurum amirleri, öğretim üyeleri, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik personeli, STK temsilcileri ve öğrenciler de katıldı.

            Çayır Mera Yem Bitkileri Şube Müdürü Levent Burgu moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Emre Dandıl,  Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölüm Başkanı Gülşah Üğlü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynakları Bölümünden Dr. Barış Albayrak panelist olarak görev aldılar.

"Tarım ve Hayvancılıkta başarı gerçekleştirmek zorundayız"

Vali Yardımcımız Sayın Akın YILMAZ, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaptığı konuşmasında; 

"Zenginliğin ötesinde, sanayinin ötesinde özellikle tarım ve hayvancılıkla ilgili başarımızı usulüne uygun olarak gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Bunun değerini hep birlikte iyi kavramamız lazım" dedi.

"Bilecik coğrafi anlamıyla çok kıymetli bir değere sahip"

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş ise Bilecik'in coğrafi anlamda çok kıymetli bir değere sahip olduğunun altını çizdiği konuşmasında şunları vurguladı:

"Bilecik coğrafi anlamıyla çok kıymetli bir değere sahip bir il. Bilecik üç bölgenin kesiştiği, iklim anlamıyla farklı bölgelerin özelliklerini taşıyan endemik bitkiler açısından, tarım açısından bunun yanında 100 rakımından 1900'li rakımlara kadar olan coğrafyayı içinde barındıran oldukça değerli bir araziye sahip aslında." Dedi.

            Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müdürümüz Necmettin YOLDAŞ ise şunları söyledi;

            İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak geniş bir faaliyet alanına sahibiz. Bitkisel üretimden, hayvansal üretime, gıda güvenliğinden doğal kaynakların korunmasına kadar birçok sorumluluğumuz bulunmaktadır.

Çalışma arkadaşlarım ile birlikte tarlada, bahçede veya ahırda üreticilerimiz için çalışırken bir fırında yada bir lokantada tüketicilerimiz için mesai yapıyoruz.

Görev alanımız Bilecik şehir merkezindeki bir çay ocağından, Kömürsu Yaylasına kadar uzanmakta, İl sınırlarımızın her metrekaresini kapsamaktadır.

Tüm bu zorlu görevleri yerine getiren arkadaşlarıma sık sık hatırlattığım bir konu var. Rutin işler bizim görevimizdir. Ancak sadece bunların üzerine koyduklarımız bizim katkımız olarak anılacaktır.

Bilinmelidir ki gerçekleştirdiğimiz her ek proje İlimiz tarımının gelişmesine, Ülkemizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Bu farkındalık ve Sayın Valimizin desteği ile birçok alanda yeni projeler geliştirdik. İlimiz üreticilerinin birleşerek kazanması için sözleşmeli tarım modeli ve çok ortaklı tarımsal anonim şirket uygulaması yapıldı. Tarım ve gıda organize sanayi bölgeleri çalışmaları ile İlimize tarımsal sanayi tesislerinin kazandırılmasına çalışıldı.

Çiftçi eğitim çalışmaları ve ürün tanıtım organizasyonları ile üreticilerimizin gelir seviyelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bunun yanında kendi işletmelerini oluşturmaları ve projelerini gerçekleştirmeleri için tarım sektöründeki kadınlarımızın eğitilmesine öncelik vermekteyiz.

Uygulamakta olduğumuz Erasmus projemiz de önem verdiğimiz çalışmalarımız arasında yer almaktadır.  Teknik ayrıntıları panelist arkadaşlarıma bırakarak projemiz hakkında da birkaç önemli hususa değinmek istiyorum.

Projemiz doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu amaca ulaşmak için sorun ağacımızdaki en önemli konu olan eğitim eksikliğine farklı ve modern bir çözüm sunmaktadır.

Erasmus projeleri kurumların uluslararası tecrübe edinmesine de katkı sağlamaktadır.  Bu proje ile yabancı kurumlarla ortak çalışmalar yapma ve uluslararası standartlarda çalışma gibi yeni kazanımları kurumsal kapasitemize eklemiş bulunmaktayız.

Valiliğimiz öncülüğünde ve Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde yürütülen projenin bir diğer olumlu yönü kurumsal işbirliğine örnek teşkil etmesidir. Valiliğimizin, Üniversitemizin ve Araştırma Enstitütümüzün projemize katkıları başarılı sonuçları beraberinde getirmektedir.

Bugün gerçekleştireceğimiz panelimiz de eğitim ve tanıtım organizasyonu vasfı ile projenin bir parçasıdır. Bu tür projelerde yapılan çalışmaların tanıtılması toplumsal farkındalığının arttırılmasına ve kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlamaktadır.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak rutin çalışmalar üstüne gayret göstermeye,  mesaimize ve görev tanımımıza ek olarak fedakârca yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Üreticilerimiz, tüketicilerimiz ve Ülkemiz için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz.

Sözlerimi sonlandırırken çalışmalarımız konusunda bizi yönlendiren Sayın Valimize, hiçbir zaman bizden desteklerini esirgemeyen Sayın milletvekilimize ve bugün bize ev sahipliği yapan Sayın Rektörümüze, programa katılımları ile şeref veren sayın protokol üyeleri ve değerli katılımcılara teşekkür ederim." dedi.

            Panelistlerin sunumları ve soru cevap bölümü ile devam eden panelde uygulanan proje, proje faaliyetleri, proje çıktıları, toprak ve su kaynaklarının önemi, doğal kaynakların korunması için alınabilecek tedbirler hakkında bilgilendirmeler yapılmasının ardından panel sona erdi.