T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BİLECİK’TE TARLA FARESİ MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 19.02.2024

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerimizce saha çalışmaları yapılarak üreticilerimize “ Tarla Faresi ile Mücadele Eğitimi" verdi.

Bitkisel üretimde genel zararlılar arasında tarla faresi önemli bir yer tutmaktadır. İklim şartlarının canlının yaşamsal faaliyetine uygun olarak gittiği dönemlerde zarar oranı önemli ölçüde artış göstermektedir. Tarla fareleri genel olarak 4-6 arasında giriş deliği açarlar. 10-70 cm arasında değişen derinlikte açtıkları galerilerde yaşarlar ve gece saatlerinde faaliyet gösterirler.

Mücadelede, tarla faresinin giriş yapabileceği alanların belirlenmesi, belirlenen alan ile ürün bulunan tarla arasına derince sürülmüş 1–1,5 m'lik bir şerit oluşturulması tarla faresinin buradan tarlaya ulaşıp zarar vermesini büyük ölçüde engelleyecektir. 

Kimyasal mücadeleye başlanmadan önce tarlaların gezilerek deliklerin kapatılması, ardından birkaç gün sonra kapatılan deliklerden açılanları inceleyerek beslenmek için kullandığı deliklere iç kısmına gelecek şekilde plastik veya tahta kaşıkla 2-3 adet zehirli buğday yeminin bırakılması gerekmektedir. Yem uygulamasından birkaç gün sonra tarlaların gezilerek varsa ölen tarla farelerinin toplanarak gömülmesi doğadaki diğer canlıların zarar görmemesi için büyük önem arz etmektedir. Ayrıca tarla faresi mücadelesinde başarı sağlanması için mücadelenin topluca yapılması gerekmektedir.

İlimiz merkez ve ilçelerinde tarla faresi kontrolleri ve konu ile ilgili toplantılar devam etmekte olup çiftçilerimize gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.​