T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI ARONYA YAYIM PROJESİ

Yayın Tarihi : 15.03.2021

 

"Antioksidan Kaynağı Aronya Yayım Projesi" 2021/2022 yılları arasında Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının Tarımsal Yayım Hizmetleri Projeleri kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması ve Çiftçilere Ulaştırılması amacıyla İl Müdürlüğümüz, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü işbirliği ile Osmaneli ilçemizin Adliye köyünde 3 dekar alanda Aronya meyvesi deneme alanı kurulacak olup; bu proje ile ve Aronya yetiştiriciliği İlçede ilk defa yapılacaktır.

 Osmaneli İlçemiz mikro klima özelliklerini taşıması, çevre il ve ilçelere kıyasla zengin ürün çeşitliliği ve üretim sezonunun uzunluğu göz önüne alındığında tarımsal üretimde oldukça avantajlı bir konuma sahiptir.

Projemiz için Adliye köyünde belirlenen arazide kontroller yapılmış olup;  Atatürk Bahçe Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün uzmanları tarafından yapılacak uygulamalı ve teorik eğitim sonrasında Aronya bahçesi deneme alanı kurulması çalışmaları başlayacaktır.

Antioksidan Kaynağı mucize meyve Aronya'nın tanıtımı ve çiftçilerimiz tarafından yeniliği benimseme sürecine katkı sağlamak amacıyla yayım faaliyetleri ve toplantılarımız devam edecektir.

 

Antioksidan Kaynağı;ARONYA

Anavatanı Kuzey Amerika olan aronyanın doğal olarak yetişen, yapraklarını döken, çalı formunda bir bitki olduğunu belirten "Yüksek antioksidan deposu olan aronya, kanser ve yaşlılık hastalıklarına karşı şifa olması sebebiyle üretimi ülkemizde son yıllarda giderek artma eğilimi göstermektedir. Meyvesi çeşitli kompleks kimyasallar içermektedir. Yaklaşık 1 kg aronya meyvesi 20 g polifenol ve 4-8,5 g antosiyanin, oldukça yüksek miktarda K, Zn, Na, Ca, Mg, Fe, ve vitaminlerden A, C, E, K, B1, B2, B6, folik asit içermektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar aronyanın ORAC (oksijen radikalleri absorbans kapasitesi) değerinin diğer ürünlerle karşılaştırıldığında çok yüksek olduğunu göstermiştir. (Graves, 2013; Fidancı, 2015; Tolic ve ark., 2015).

Bilimsel olarak, sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen bu bitkiyi Osmaneli'nde üreticilerle tanıştırarak üretiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak projemizin genel amacıdır. Kurulacak aronya deneme bahçemizin ilçede tanıtımı için gerekli yayım faaliyetleri yapılarak bölge çiftçimizin yenilikleri benimseme süreci hızlanacaktır.

Aronya geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilmekte, zengin içeriği ile insan sağlığına ve beslenmesine katkısı büyüktür.  Meyvesi çok yüksek miktarda antosiyanin ve flovanoidler içermektedir. Aynı zamanda antioksidanlar, fenoller, mineraller ve vitaminler yönünden de zengindir. Aronyanın hem gıda sanayiinde hem de eczacılıkta kullanılması ve bu özellikleri ile gelecek vadeden bir meyvedir. Şurup, meyve suyu, çay, sos, reçel gibi farklı şekillerde değerlendirilmektedir. Ayrıca besinlerin renklendirilmesinde ve besin takviyesi olarak da kullanılmaktadır. 

Bilimsel olarak, sağlık açısından çok faydalı olduğu tespit edilen Aronya'yı Osmaneli'nde üreticilerimizle tanıştırarak üretiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak projemizin genel amacıdır.