Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle İlimizde "Kurban Hizmetleri Komisyonu" toplanarak, kurban satış ve kurban kesim yerlerini belirlemiştir. Ülkemiz genelinde kurban satış yerlerine hayvan girişleri, başlamış olup gerek vatandaşlarımızın sağlığı gerekse hayvan sağlığı açısından, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak satış ve kesim noktalarında denetimlerimiz aralıksız devam etmektedir.
İl Tarım ve Orman Müdürümüz Necmettin Yoldaş ile Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürümüz Emrah Celasin ve şube personeli ile birlikte ilimizde kurulan geçici kurban satış yerinde denetim ve ziyaret işlemleri yerine getirildi.
İl Müdürümüz, kurbanlık hayvan alım-satımı yapan vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirme ve uyarılarda bulunarak, vatandaşlarımıza hayırlı pazarlar diledi.
Tarım ve Orman Bakanlığımızca, "TARIMCEBİMDE" isimli mobil uygulama hizmete girmiş olup, vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarının tür, ırk, yaş ve aşı bilgilerini bu uygulamadan sorgulayabilecektir.
Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlar ile ilgili her türlü bilgi için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizi ziyaret edebilirler ya da arayabilirler.
Kurbanlık Hayvan Alırken ve Kurban Kesilirken Dikkat Edilecek Hususlar;
• Kurban olarak satın alınacak hayvanların dini ölçülere ve kriterlere uygun olması,
• Kurbanlık hayvanların yetkili mercilerce izin verilmiş olan kurban satış yerlerinden alınması,
• Hayvanların sağlıklı ve besili olması, gebe olmaması,
• Hayvanların kulak küpelerinin takılı olması,
• Veteriner Sağlık Raporu veya Hayvan Pasaportu/Nakil Belgesi olan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olan hayvanlardan seçilmesi,
• Gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kesiminin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlar tercih edilmesi,
• Gebe ve kurban edilmesi dini anlamda sakıncalı olan hayvanların üreticiler tarafından kurban satış yerine getirilmemesi,
• Kurbanlık hayvanların kesimi için kasap ya da ehil kişilerce hayvanların yaralanma, gereksiz yere acı ve ısdırap çekmeyecek şekilde kesilmesi,
• Kurban olarak kesilecek hayvanların Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi, kesimden sonra oluşan artıkların ve organların çevre ve halk sağlığını tehdit etmeyecek şekilde imha edilmesi,
• Kurban olarak kesilen hayvanların kulak küpelerinin, kesim yerindeki görevliler, muhtarlar, din görevlileri, belediye zabıta memurları ve diğer yetkililer aracılığıyla bağlı bulundukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne teslim edilmesi gerekmektedir.