İlkbahar aylarında iklimin yağışlı ve nemli olduğu dönemde, sıcaklık değerlerinin de optimum koşullara ulaşmasıyla, Hububat Pas Hastalıklarının önemli bir risk oluşturması kuvvetle muhtemeldir. Hububat Pas Hastalıkları Buğday Kahverengi Pas, Buğday Kara Pas ve Buğday Sarı Pas Hastalığı olarak tanımlanmaktadır" Pas Hastalıkları Hububat bitkisinin yaprak, sap ve başaklarında görülmekte olup, etkin mücadele yapılamadığı takdirde üründe büyük oranda verim kayıplarına sebebiyet vermektedir.
Mücadelesinde sık ekimden kaçınılması, zamanında yabancı ot ve ara konukçu mücadelesi yapılması, tarlaya normalin üzerinde azotlu gübre verilmemesi, dayanıklı çeşit kullanılması ve hastalığın her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve hassas çeşitlerde belirtiler başlarsa yeşil aksam ilaçlaması yapılması önerilmektedir.